Kumar

Kiemelkedően hatékony kontakt hatású
gombaölő permetezőszer
Szermaradék nélkül

Általános információk:
Hatóanyag: 850 g/kg Kálium – hidrogén – karbonát
Hatóanyag csoport: A kálium hidrogén karbonát nem besorolt hatásmódú kontakt hatóanyag (FRAC kód: NC)
Formuláció: Vízoldható por (SP)
Kiszerelés: 5 kg
Eltarthatóság: 3 év eredeti csomagolásban
Engedélyszám: 6300/891-1/2021 NÉBIH

Kumar Előnyei:

  • Beépített felületaktív anyagokkal a maximális hatékonyság, fedettség és esőállóság érdekében
  • Hatásmechanizmus: több ponton gátolja a kórokozó gomba fejlődését. Nincs rezisztencia.
  • Nincs szermaradék
  • Egy napos élelmezésügyi várakozási idő

A KUMAR® gátolja a micélium növekedését és a spórák teljes összeomlását okozza a dehidratáció, a pH és a specifikus hidrogén-karbonát / karbonátion-hatások útján.

  • A KUMAR® segít megakadályozni a fertőzést azáltal, hogy megzavarja a hidrolitikus anyagok, a gombák által a növények megfertőzéséhez használt enzimek felszabadulását
  • A termékbe beépített erős „nedvesítők és tapadásfokozók” biztosítják maximális hatást.

Kumar felhasználására vonatkozó előírások

Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximális száma Két kezelés között eltelt minimális időtartam (nap) A kijuttatáshoz szükséges A kezelés ideje (fenológiai állapot szerint)
szer
(kg/ha)
 
víz (l/ha)
 
Alma ventúriás
varasodás
6 8 2,5 kg/ha/m
koronamagasság
max. 5,0 kg/ha
200-500
l/ha/m
korona
magasság
mogyoró nagyságú (10-20 mm-es)
gyümölcskezdemény
állapottól (BBCH 72)
szedésérettségig (BBCH 87)

Kiskultúrás felhasználások (1107/2009 EK rendelet 51-es cikk szerint)
A felhasználások nincsenek alátámasztva EPPO IV zónás biológiai hatékonysági és növény szelektivitási vizsgálatokkal

Alma leptotiriumos
betegség
(légypiszok
betegség)
6 8 2,5 kg/ha/m
koronamagasság
max. 5,0 kg/ha
200-500
l/ha/m
korona
magasság
mogyoró nagyságú (10-20 mm-es)
gyümölcskezdemény
állapottól (BBCH 72)
szedésérettségig (BBCH 87)
bogyósok
kék- és vörös
áfonya,
fekete-, piros és fehér
ribizli,
köszméte,
málna, szeder
szabadföld és
hajtatás
lisztharmat 8 7 3,0-5,0
kg/ha
500-1000
l/ha
Levélfejlődés kezdetétől
(BBCH 10) a szedés előtti második napig
(BBCH 87), majd
szedést követően
(BBCH 90) a levélhullás kezdetéig (BBCH 93)
csipkebogyó
(gyepűrózsa)
lisztharmat 8 7 3,0-5,0
kg/ha
500-1000
l/ha
levélfejlődés kezdetétől
(BBCH 10) a szedés
előtti második napig
(BBCH 87), majd
szedést követően
(BBCH 90) a levélhullás
kezdetéig (BBCH 93)
bogyósok
szamóca
(szabadföld és hajtatás)
lisztharmat 8 7 3,0
kg/ha
500-1000
l/ha
Levélfejlődés kezdetétől
(BBCH 10) a szedés
előtti második napig
(BBCH 87) illetve BBCH 88), majd szedést
követően (BBCH 90) a levélszíneződésig
(BBCH 93)
paradicsom
(hajtatás)
lisztharmat 6 7 kétleveles állapottól
(BBCH 12) szedés előtti második napig (BBCH 87)
1,5
kg/ha
300
-600 l/ha
50 cm-es magasságig
2,25
kg/ha
600
-900 l/ha
50-125 cm
-es magasságig
3,0
kg/ha
900
-1200 l/ha
125 cm magasság felett
kabakosok
uborka,
pézsmatök,
sütőtök,
lopótök,
spárgatök,
cukkini,
patiszon
(szabadföld és hajtatás)
lisztharmat 6 7 kétleveles állapottól
(BBCH 12) szedés előtti második napig (BBCH 87)
1,5
kg/ha
300
-600 l/ha
50 cm-es magasságig
2,25
kg/ha
600
-900 l/ha
50-125 cm
-es magasságig
3,0
kg/ha
900
-1200 l/ha
125 cm magasság felett
hagymafélék
fokhagyma,
mogyoróhagyma,
gyöngyhagyma,
vöröshagyma
(szabadföld)
sztemfílium
os betegség
6 7 3,0
kg/ha
400
-600 l/ha
háromleveles állapottól
(BBCH 13) a
levélszáradásig (végső
fejátmérő eléréséig)
(BBCH 49)
gyökér- és
gumós zöldségek
sárgarépa,
petrezselyem,
kerekrépa,
karórépa,
pasztinák,
zeller, torma,
retek, cékla,
csicsóka,
feketegyökér
(szabadföld)
lisztharmat 6 7 3,0
kg/ha
400
-600 l/ha
háromleveles állapottól
(BBCH 13)
gyökérnövekedés végéig
(BBCH 49)
aroma- és
fűszernövények (szabadföld
és hajtatás)*
lisztharmat 6 7 3,0
kg/ha
400
-600 l/ha
kétleveles állapottól
(BBCH 12)
szedés/betakarítás előtti második napig (BBCH 87)
spárga
(szabadföld)
sztemfílium
os betegség
6 7 3,0
kg/ha
800
-1000 l/ha
szárnövekedés végétől
(BBCH 39) a
fillokládiumok
lehullásáig (BBCH 93)

*aroma- és fűszernövények: angelika, bazsalikom, borsikafű, cickafark, citromfű, édesgyökér, édeskömény (édes és keserű), izsóp, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, konyhakömény, koriander, kis ezerjófű, lestyán, levendula, macskagyökér, majoránna, mályva, menta, metélőhagyma, metélőpetrezselyem, orbáncfű, orvosi pemetefű, orvosi zilíz, orvosi zsálya, ökörfarkkóró, rozmaring, sáfrányos szeklice, szurokfű, tárkony, zamatos turbolya

 

Házi kerti dózis:

Alma: 50-100g / 10 l víz / 100 m2

Egyéb kultúrák: 25-50g / 10 l víz / 100 m2

 

Előírt növényvédelmi technológia

 

Almában a kezeléseket ventúriás varasodás ellen előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel szükséges megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 8-10 napos időközönként megismételni. Légypiszok betegség ellen szintén megelőző jelleggel, a fertőzésre hajlamosító körülmények (hűvös, párás, csapadékos időjárás) fennállása esetén közvetlenül a sziromhullást követően javasolt a kezelések megkezdése.

A lisztharmat elleni kezeléseket bogyósokban, csipkebogyóban, hajtatott paradicsomban, kabakosokban, gyökér és gumós zöldségfélékben, aroma- és fűszernövényekben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges megkezdeni és a fertőzési veszély nagyságától függően 7-10 naponta megismételni. Kabakosoknál a dózis növénymagassághoz történő igazítása támrendszeres termesztésre értendő. Síkművelésben a nagyobb, 3,0 kg/ha-os dózis kijuttatása javasolt.

A sztemfíliumos betegség elleni kezeléseket hagymafélékben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, spárgában megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva a fertőzési veszélyhelyzet kialakulásakor szükséges megkezdeni és fertőzési veszély nagyságától függően 7-10 naponta megismételni.

Más készítményekkel történő együttes kijuttatás növénykárosító hatású lehet az arra érzékeny növénykultúrákban. Részletesebb tájékoztatás a címkén található.

A dózistartományokon belül a dózist illetve a permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

Gyártói ajánlás
Nem javasolt a KUMAR együttes alkalmazása:
– Permetezési segédanyagokkal (pH szabályozó szer, nedvesítőszer stb.)
– Vízoldható műtrágyákkal
– EC formulációjú növényvédő szerekkel
– Réz-tartalmú termékekkel (kivéve csökkentett fémréz tartalmú réz-hidroxid hatóanyagtartalmú készítmények- max 35% fémréz)
– Kén készítményekkel

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap (száradásig)
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

Kultúra Nap
alma 1
bogyósok (áfonya, ribizli, köszméte, málna,

szeder, csipkebogyó, szamóca)

1
paprika 1
kabakosok (uborka, pézsmatök, sütőtök,

lopótök, spárgatök, cukkini, patiszon)

1
hagymafélék (fokhagyma, mogyoróhagyma,

gyöngyhagyma, vöröshagyma)

1
gyökér- és gumós zöldségek (sárgarépa,

petrezselyem, kerekrépa, karórépa,

pasztinák, zeller, torma, retek, cékla,

csicsóka, feketegyökér)

1
aroma- és fűszernövények 1
spárga n.k.

Forgalmazási kategória: III. forgalmi kategória

Légi kijuttatás: Nem engedélyezett

Az emberre, állatra, környezetre való veszélyességre és a biztonságos felhasználásra

vonatkozó előírások:

 

Veszélyességi besorolás:
A készítmény p.o. LD50 értéke (patkányon): >2700 mg/ttkg
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség toxicitás alapján: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség kockázatbecslés alapján nem jelölésköteles
Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles

Veszélyességi besorolás a 1272/2008 EK rendelet alapján

 

GHS piktogram: –

Figyelmeztetés:  

 

Felhasználás előtt olvassa el a terméken szereplő címkét és használati útmutatót!

Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást!