Lentagran WP

Kontakt hatású szelektív gyomirtó permetezőszer mákban és hagymában

Általános információk:

Hatóanyag: 45 % piridát
Hatóanyag csoport: piridát a HRAC „C” hebicidcsoport tagja
Formuláció: Nedvesíthető por (WP)
Kiszerelés: 1 kg-os vízoldható tasakban
Eltarthatóság: 2 év eredeti csomagolásban
Engedélyszám: 6300/13380-1/2019. NÉBIH

A Lentagran WP posztemergens gyomirtó szer hatóanyaga a piridát, amely a növény zöld részein keresztül „szívódik” fel. A készítmény elsősorban a 2-4 levél fejlettségű egynyári kétszikűek ellen hatásos. A készítmény hatóanyaga a levélen keresztül kerül felvételre, és azonnal gátolja a fotoszintézist.
A permetezést követően a gyomnövények látványos hervadásnak indulnak. A levél szélektől kezdődően beszáradnak így a gyomnövény pusztulása hamarosan bekövetkezik. A piridát zsíroldékonyságának köszönhetően nagyon gyorsan behatol a kutikulába, így a permetezés után rövid idő múlva lehulló csapadék nem rontja a szer hatását.

Lentagran WP felhasználására vonatkozó előírások

Kultúra Károsító Kezelések maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam Két kezelés
közt eltelt
minimális
időtartam
Utolsó kezelés fenostádiuma
Vöröshagyma magról kelő kétszikű gyomnövények 1 1,5-2,0 200-300 3-4 leveles állapot
(BBCH 13-14)
Mák magról kelő kétszikű gyomnövények 1 1,5-2,0 200-300 6-8 leveles állapot
(BBCH 16-18)

Javasolt növényvédelmi technológia:
A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Vöröshagymában a kezelést 3-4 leveles állapotban kell elvégezni, amikor a hagyma levelén erős a védő viaszréteg. A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni vagy esti órákban. Csapadékos időjárás esetén a kezelést 2-3 csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a vöröshagyma levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges levélzetű hagymát szabad kezelni, a készítményt 25 °C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! A készítmény a hagymán múló levélperzselésben megnyilvánuló fitotoxikus tüneteket okozhat.
A permetléhez nedvesítőszer, adjuvánst tartalmazó kombinációs partner, ill. műtrágya hozzáadása tilos!

Mákban
a kezelést a kultúrnövény 6-8 leveles állapotában kell elvégezni, mert ilyenkor a legerősebb a leveleken a védettséget biztosító viaszréteg. Csapadékos időjárás esetén 2-3 csapadékmentes napot követően lehet a kezelést elvégezni, mikorra a viaszréteg újból megerősödött. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. A permetezést 250-300 mikronos cseppmérettel, 2 bar nyomással kell végrehajtani, 25 °C feletti hőmérsékleten tilos kezelni, a fokozott fitotoxicitási veszély miatt. A készítmény a mákon múló levélsárgulásban, levélperzselésben megnyilvánuló fitotoxikus tüneteket okozhat.
A permetléhez nedvesítőszer, ill. műtrágya hozzáadása tilos!
Normál vetésváltás esetén a betakarítást követően, illetve a kultúrnövény kipusztulása esetén sincs veszélye az utóvetemény károsodásának.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: vöröshagyma: 56 nap,
mák: rendeltetésszerű felhasználásnál nincs korlátozás
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap (száradásig)
Forgalmazási kategória: II. forgalmi kategória
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett

Az emberre, állatra, környezetre, való veszélyességre és a biztonságos felhasználásra vonatkozó előírások:
Veszélyességi tulajdonságok:
A készítmény p.o. LD50 értéke (patkányon): 2205 mg/ttkg
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség toxicitás alapján: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség kockázatbecslés alapján: nem jelölésköteles
Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles

Veszélyességi besorolás a 1272/2008 EK rendelet alapján:
GHS piktogram 
Figyelmeztetés  Figyelem

Felhasználás előtt olvassa el a terméken szereplő címkét és használati útmutatót!
Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást!

A Lentagran WP a Belchim Crop Protection bejegyzett márkaneve.